Home

Beyond_the_Hills

Cristian Mungiu, mannen bak gullpalmevinneren 4 måneder, 3 uker og 2 dager, har basert sin siste film på en novelle av Tatiana Niculescu Bran. En nonne omkommer etter å ha blitt utsatt for eksorsisme i Tanacu klosteret i Romania. Med andre ord en utenkelig hendelse i hjertet av det moderne Europa.

Voichita (Cosmina Stratan) er nonne i  dette klosteret og får besøk av sin bestevenn Alina (Cristina Flutur). Hun ser at alle beboerne er dypt involvert i dette mikrosamfunnet – de jobber hardt for å bevare det, og deres rutiner blir en del av meg som tilskuer. Det går ikke lenge før Alinas tilstedeværelse skaper uro blant klosterbeboerne, og de resonerer seg raskt fram til at det må brukes ekstreme metoder for å forsvare seg mot den trusselen Alina representerer.

Fordi det er Satan som har invadert legemet til Alina, og det må jobbes for å få han ut. Om det så må fastes, bes, leses fra skriftene mens hun er bundet fast til en benk med kjettinger og bind for munnen.

Jeg sympatiserte med en gang for nonnene og øverstepresten. Deres verden hadde blitt invadert – de må takle det på den eneste måten de kan. Det er ikke inntil Alina havner på sykehus – eller trukket vekk fra universet rundt klosteret – og jeg får høre responsen fra de ansatte på sykehuset at jeg først våkner opp fra transen. De hadde begått groteske handlinger.

Et paradoks er at de offentlig instansene som er med på å bringe tilskueren tilbake til det ”normale” livet kan være de samme instansene som dyttet Alina og Voichita vekk fra samfunnet. Filmen forteller oss at ingen ville ta hånd om Alina og Voichita, og det kan tenkes at resten av beboerne i klosteret har endt opp dit av samme grunn, inkludert øverstepresten.

Når alt er sagt, så leverer Beyond The Hills et forstyrrende budskap om hvordan vi alle bygger vår identitet og selvfølelse for å rettferdiggjøre livsvalg hvor vi kanskje aldri hadde så mye valg til å begynne med. Håpløsheten kjennes påtrengende i kroppen, i en mesterlig film hvor den menneskelige desperasjonen aldri har vært så tydelig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s